Fodervärd
Drömmer du om en egen häst?
Vill du rida mer än en dag i veckan?
Foderhäst är ett bra komplement till ridskolan!
För dig som vill prova på att ha "egen häst" och ha mer tid i stallet och rida mer än en dag i veckan!
Foderhäst passar dig som vill ha mer tid i stallet och utvecklas som hästmänniska och ryttare. Du får en inblick i och utvecklar förståelse för hur det är att ha egen häst och allt vad det innebär vad gäller skötsel, skoning, foder, veterinär och allt som är runt omkring ridningen. Du får även fler timmar i sadeln än om du bara rider på ridskola en dag i veckan. Du får inte bara fler timmar i sadeln utan även i stallet och får på så vis mer rutin och lär dig mer om allt runt omkring ridningen så som skötsel, hästhållning och hästhantering. De ekipage som känns redo och vill har även möjlighet att tävla. Du får ta mer ansvar i stallet än om du bara rider på ridskola och du har möjlighet att vara med och delta i det som händer runt omkring "din häst" så som skoning, tandkontroll, behandling av equiterapeut, lägga upp en träningsplan som stärker och utvecklar dig och hästen. Att ha foderhäst är nästan som att ha egen häst, väldigt lärorikt!
När du är fodervärd får du vara med och ha stalljour ca 2-3 gånger i månaden. Inför varje ny fodervärdsperiod/termin hålls ett möte med kurs där alla fodervärdar träffas och vi går igenom info, utbilning och annat nyttigt. Som fodervärd bokar du på egen hand privatlektioner för Carolina samt har möjlighet att rida för andra instruktörer och kurser.
Kontrakt skrivs terminvis på foderhäst. Skulle hästen märkbart försämras kan kontraktet brytas eller att man får prova en annan häst som kan passa bättre. Vi är öppna för förslag och provar oss fram för att hitta det bästa för dig och hästen.
Pris för foderhäst:
Månadskostnaden betalas in på bg 5051-3274 eller swish i slutet av varje månad. Märk betalningen med foderhäst och vilken månad du betalar för.
Att vara fodervärd:
- Du har möjlighet att rida din foderhäst max ca en timme åt gången.Se till att ha en plan med träningen och varierat arbetet för att förbättra och stärka dig och hästen, plan görs upp tillsammans med Carolina. Du kan variera träningen med exempelvis longering, tömkörning, klättring, intervaller, skrittrunda eller träning med tempo för att förbättra hästens ridbarhet,styrka och kondition. Känner du dig osäker på någon utav dessa arbetssätt kontakta Carolina så kan ni boka in en lektion. Ta möjligheten och lär dig rida hästen och stärkaden på rätt sätt och få inblick i alternativa träningsmetoder.
- Hästens tillhörande utrustning skall hållas hel och ren. Smörj lädret efter användning. Vid ridning på regniga och blöta dagar skall utrustningen torkas torr och ren samt sadelgjorden borstas av från lera och grus. Vid skada på utrustningen som fodervärden orsakat ersätter fodervärden. Är något trasigt kontakta Carolina. Behöver hästens vojlock/schabrak tvättas så lägger du det i tvättkassen (IKEA-kasse märkt tvätt) som hänger i sadelkammaren. Använd alltid vojlock eller schabrak under sadeln när du rider!
- Fodervärden ansvarar över att hästens box mockas och hållas ren de dagar fodervärden är i stallet. Gör rent efter dig i box, stallgång, paddock, rundkorall mm.
- Fodervärden dokumenterar ridpassen i hästens träningsdagbok där det skall stå med: hur lång tid man tränat, vad man hade för plan med passet, om man tränat på något speciellt, hur det gick, hur hästen kändes för dagen.
- För en hållbar häst arbetas hästen varierat i paddock och ute samt med varierande intensitet och annat varierat arbete som t.ex. arbete från marken, longering och tömkörning om fodervärden behärskar det. Rådfråga vid tveksamheter.
- Fodervärden ansvarar över att låsta utrymmen är låsta och släkta när stallet lämnas för kvällen. Stallet skall även hållas rent, sopat och snyggt. Var sak har sin plats och alla saker läggs tillbaka på tillhörande plats efter användning. Använd inte grejer som du inte vet vems det är. Fråga alltid Carolina innan du byter utrustning!
- Vintertid skall fodervärden se till att hästen och dennes hagkamrater har tillgång till halm i hagen. Har de inget att tugga på får de lätt magsår. Kontakta då Carolina.
- Vintertid skall fodervärden se till att hästen alltid har skärpningsmedel (broddar) när det är halt ute. Har hästen tappat brodd skruvas ny brodd i, byt brodd när dem börjar bli slitna. Dra åt broddar som sitter löst.
- Blir hästen svettig efter ett ridpass och det är runt 0 gradigt regn eller blötsnöar och hästen släpps ut kan täcke läggas på. Rådfråga med hästhållaren vilka täcken som kan användas till hästen och om det är nödvändigt.
- All ridning sker på egen risk.
- Är fodervärden under 16 år och vill rida själv krävs att en förälder är i närheten om något skulle hända. Under 16 år rider man alltid ut i vuxet sällskap.
- Fodervärden visiterar hästen innan varje ridpass. Där kontrolleras hästens ben, hovar där man är uppmärksam på värme, svullnad. Hästen känns igenom över hela kroppen och sår noteras på enskilda sidor i hästens träningsdagbok. Hästens temp kan tas då och då för att lära sig.
- Du deltar på stallmöte då vi går igenom viktiga saker, rutiner, teori mm. Missar du ett möte får du själv ta reda på vad som sagts och gjorts.
- Du har som fodervärd eget ansvar att boka lektion minst en gång i månaden med Carolina. Rider du hästen på ridskolan gills det.
- Du som fodervärd skall vara medveten om stallreglerna och följa dem som ett gott exempel och vara en förebild i stallet. Stallregler kan du se under fliken Ridskola- stallregler.
- Ibland kan hästen behövas på exempelvis en tur eller annan lektion, du som fodervärd blir kontaktad när hästen kommer användas utöver ridskoletid som är mån-ons em/kväll och söndagar (Hästis kl. 17-18.)
- Hästhållaren har rätten att säga upp kontraktet tidigare om det visar sig att hästen tydligt försämras rid- och gångartsmässigt eller på annat sätt far illa. Hästens välbefinnande och funktion kommer i första hand.
Stalljour
Fodervärden skall hjälpa till enligt ordinationer.
I stalljouren ingår:
· Fodring med grovfoder (hö) till samtliga hästar på gården.
· Kolla till djuren på gården så att dom har mat och vatten
· Fylla vatten i alla hagar och boxar där det finns hästar och se till att vattnet och vattenbaljor är rena!
· Mockning av boxar samt mockning av hage vid behov där din foderhäst går
· In och utsläpp av hästar som står på box. Eventuellt flytta hästar från en hage till en annan under perioder
· Hålla rent och snyggt i och runt stallet och fodret
Priser hittar du under fliken Prislista.
Är du intresserad av foderhäst och vill veta mer? Kontakta Carolina 0768383574.